tirsdag 2. november 2010

Utvelgelse og vasking

Å finne fram til 5 låter gikk egentlig ganske greit. Debut-platen min fikk litt pepper av et par anmeldere for å ha tekster som dreier seg om vel de mørke sidene av livet. "Mye vondt i verden" var overskriften til Stavanger Aftenblad sin anmeldelse, samtidig som anmelderen i Fedrelandsvennen syntes at platen til tider var litt "kjedelig" (selv om de også mente den inneholdt enkelte lyspunkter). Puh!

Sånne kommentarer går jo inn på en stakkars uetablert artist. Men man kan jo også velge å se på det som en form for konstruktiv kritikk, så bl.a. derfor hadde jeg nå bestemt meg for at denne gangen skulle både musikken være litt mer spennende, samtidig som tekstene burde ha litt positive tilsnitt over seg.

Men nå er det nå en gang sånn at negative hendelser som kjærlighetssorg og andre livskriser er en stor inspirasjonskilde for mange låtskrivere. Også for undertegnede. Selv om det (heldigvis) er et stykke mellom livskrisene, så har ofte låtene en tendens til å havne litt mer på den melankolske siden. Men et og annet lysglimt finnes også i mine tekster, og jeg har prøvd å trekke frem et par av disse. Om ikke de akkurat strutter av glede, så inneholder de iallefall et slags håp. Men bare for å si det med en gang: De 5 sporene på den kommende EP'en vil nok likevel ikke utelukkende bestå av jublende gladlåter. Men felles for de alle er at de forteller en liten historie om ting som foregår på innsiden (eller utsiden) av forskjellige personer.

5 låter var valgt. Javel. Så var det å finne fram skrubb og børste og såpevann, da. Jeg startet først opp selv med blyant, viskelær og gitar, før jeg ville sende dem avgårde til en utenforstående. Både tekst, melodi og arrangement ble tenkt gjennom et par ganger til. Minst.

Så er det slik at jeg er så heldig å ha Gunnar Roalkvam som kollega, og han stilte velvillig opp for å kommentere på tekstene mine. For de som ikke kjenner til Gunnar Roalkvam fra før, kan jeg nevne at han er en norsk forfatter og historiker. Han har gitt ut flere diktsamlinger og en rekke fagbøker. Han har også levert sangtekster til artister som Vamp, Reidar Larsen, Sigvart Dagsland, og Svein Tang Wa. Så sånn sett skulle tekstene mine være i gode hender...

At noen kommenterer på det du selv har skrevet av sangtekster er både en skremmende og kjekk opplevelse på en gang. Man bretter ut sine innerste tanker på et papir, som så ligger åpent for hugg. Men samtidig er det da altså noen som kan sakene sine som tar seg tid til å kommentere og studere det du selv har skrevet. Og det er veldig inspirerende! Prosessen endte med litt endringer her og der, pluss noen tips å ta med seg til seinere tekstskriving. Takk skal du ha, Gunnar!

Deretter satte jeg meg opp på musikkloftet mitt med kassegitaren og spilte inn strippede versjoner av alle fem låtene og sendte disse til Arne. Men våren gikk fort og var travelt fylt opp med ikke-musikalske aktiviteter, så det skjedde ikke mer på studio-fronten på den siden av sommeren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar