mandag 2. juni 2014

Spille inn egen musikkvideo

I serien "Vidar gjør ting han ikke kan" har vi i dag kommet til episoden "Hvordan spille inn sin egen musikkvideo".
Som skrevet på en tidligere post, skal jeg altså gi ut albumet "Papirhimmelen" til høsten. Og så bestemte vi oss også for å gi ut en singel med "sommer-og-forelskelse" - stemning, nærmere bestemt en sang med tittelen "Stian og Louise". De av dere som har hørt meg live en eller annen gang de siste 2-3 årene har høyst sannsynlig hørt den sangen før. Men den er ikke tidligere spilt inn.

Terje i arbeid
Men så tenkte jeg altså at vi trengte noe litt mer visuelt og levende for å lansere singelen, og bestemte meg dermed for å spille inn en musikkvideo. Men hvor skal man begynne med noe sånt? Jeg hadde jo hørt om at når man lager filmer og videoer og den slags lager man dreiebok og planlegger hver eneste scene ned i detaljer og vinkler og greier. Det hadde jeg ikke kapasitet og fantasi til i mitt lille hode, så vi valgte prøve-og-feile-metoden i stedet. Med VI mener jeg egentlig JEG. Men det er vanskelig å stå både foran og bak kamera på en gang, så jeg allierte meg med min gode kompis Terje Garvik, som det er lett å være litt galen sammen med. For det trenger man når man skal stå og gjøre seg til foran kamera, enten det er i studio, ute i skogen, eller midt blant lekende unger og turgående voksne. Så satte vi av en to - tre dager som begge hadde tid, og satte i gang.

Regissøren peker og forklarer
Første dagen var vi på noen locations og kjørte noen prøveopptak, testet ut litt med lyd og sync, og gikk igjennom en del idéer vi hadde fått gjennom en myldringsprosess i forkant. Og vi hadde en sånn nogenlunde story i hodet. Vel hjemme etter første dagen satte jeg meg ned med iMovie og prøvde å finne ut av software og muligheter. Og dermed fant jeg ut litt mer om hva som funket og ikke funket, og hva vi måtte passe på neste dag, som kanskje var hoved-dagen. Noen av take'ene vi gjorde på testdagen ble imidlertid så bra (og vi klarte ikke gjenskape det like bra dagen etter) at de ble med på den ferdige videoen.


Dag to hadde vi satt av mer tid enn dag en, og filmet i vei. Vi brukte bare et relativt billig Canon speilreflekskamera UTEN autofokus på filming. Så dette var en liten utfordring, men kameramannen ble etterhvert dreven i å ha kontroll på skarpheten. Vi prøvde oss på noen scener hvor både jeg og kameramannen beveget oss bortover en vei, men skjønte etterhvert hvorfor de bruker sånne jernbaneskinne-greier når "de store gutta" lager film. De opptakene ble omtrent ubrukelige.
Mobil og ekstern høytaler

For å få lyd og bilde i sync, brukte jeg musikkavspilling på telefonen, koblet til en sånn liten ekstern høytaler-sak. Den ga høy nok lyd til at jeg hørte greit når jeg sto og spilte og sang selv, og var liten og hendig både å ta med, og å gjemme bort for kamera. Jeg hadde også lagt inn klikkelyder mange plasser i sporet (vha Cubase) slik at det var lettere å synce visuelt lydsporet fra filmen og fra original-lyden i iMovie. Det funket igrunnen veldig greit.


Så etter filming både dag tre og dag fire, og maaaaange timer foran mac'en med et stadig mer forståelig iMovie, begynte filmen å ta form. Når man bare kom litt inn i iMovie og funksjonene der, gikk det etterhvert tålig å bearbeide filmen. Jeg syntes det var lettest å ha ett spor som dekket helle låta fra start til slutt "i bunnen", og så legge andre ting oppå dette. På denne måten var det lettere å ha kontroll på at bilder og musikk hele tida var i sync.

Fra en fin location i Mosvannparken
Det er nok fortsatt en del ting jeg ikke kan om softwaren og muligheter som aldri ble tatt i bruk. Dessuten begynte programmet å hikke litt på slutten, og det var noen klipp som kranglet og ikke ville vise plutselig. Men med litt av og på, henting inn på nytt og stille bønner, klarte jeg å få eksportert filmen slik jeg ville ha den. Og tatt i betraktning at vi kunne INGENTING om dette før vi startet, er jeg meeeget godt fornøyd med resultatet. Og jeg GLEDER meg til offisiell releasedato fredag 6. juni, hvor jeg kan få vise fram resultatet. Da lastes den opp på Youtube, og vi starter klatringen mot Ylvis sine 400 millioner views (eller hva det nå var...) !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar